Anton Löf interviewed by Omni Ekonomi.
Guldpriset har stigit med 17 procent sedan årsskiftet, men har fortfarande mer att ge. Det säger tre experter till Omni Ekonomi.
https://omniekonomi.se/experter-guldet-har-mer-uppsida-men-kan-vanda-snabbt/a/9v5Mo9
Experter: Guldet har mer uppsida – men kan vända snabbt
Guldpriset har stigit med 17 procent sedan årsskiftet, men har fortfarande mer att ge. Det säger tre experter till Omni Ekonomi.
– Jag tror att priset på guld kan stiga ytterligare något från dagens höga nivåer, säger Swedbanks råvaruanalytiker Jörgen Kennemar och hänvisar bland annat till de låga räntorna, osäkerheten kring coronapandemin och handelsspänningarna mellan USA och Kina.
Han får medhåll av Anton Löf, mineralanalytiker på RMG Consulting, som säger att oron kring en andra våg av covid-19 kan driva på priset ytterligare.
Torbjörn Iwarsson, som är portföljförvaltare för råvaror på Skandia Liv, varnar dock för att efterfrågan på guld sjunkit, både på smyckesmarknaden och från centralbanker, och att det nu bara är finansiell efterfrågan som driver upp priset.
– När uppgången är baserad på vad vi krasst kan konstatera är spekulation, kan den också snabbt vändas till motsatsen, säger han.
Tror du att det finns utrymme för guldpriset att stiga ytterligare i år eller är toppen nådd?
Torbjörn Iwarsson, portföljförvaltare råvaror Skandia Liv
”Både i dollartermer och i svenska kronor tror jag att guld har fortsatt uppsida. Den positiva trenden drivs av den monetära stimulans som centralbanker har genomfört, senast med start i finanskrisen. I och med coronapandemin har aktiviteten i monetär stimulans ökat ännu mer. Detta är som en flod, vars kraft driver guldpriset uppåt.”
”Samtidigt minskar efterfrågan på smycken, vilket är nära halva den årliga efterfrågan på guld normalt sett. (...) Efterfrågan på guld från centralbanker har också minskat. (...) Istället är det finansiell efterfrågan på guld som ökat och mer än väl kompenserat bortfallet från smyckesköpare och centralbanker. När uppgången är baserad på vad vi krasst kan konstatera är spekulation, kan uppgången också snabbt vändas i motsatsen.”
Anton Löf, mineralanalytiker RMG Consulting
”Priset på guld har under 2020 stigit på grund av ökad global oro – både ekonomisk och politisk – och inte minst på grund av covid-19. Eftersom covid-19-krisen inte är löst, men ekonomierna öppnar upp och en andra våg av covid-19-smittade förväntas, har osäkerheten och oron globalt knappast minskat utan snarare ökat. Detta skulle mycket väl kunna driva upp priset ytterligare.”
Jörgen Kennemar, råvaruanalytiker Swedbank
”Jag tror att priset på guld kan stiga ytterligare något från dagens höga nivåer. För det första gynnas guldet av låga räntor som förväntas vara fortsatt låga under överskådlig tid, inte minst på grund av coronapandemin och en låg global inflation. För det andra finns det en osäkerhet kring cornapandemin och geopolitisk oro, som handelsspänningar mellan USA och Kina, med risk för att återhämtningen i den globala ekonomin kan bli mer utdragen. Det kan göra att den starka börsuppgång vi sett under andra kvartalet, (...) kan vändas till en nedgång, med följd att investerare söker sig till andra placeringar, som till exempel guld.”
Är det något särskilt man som sparare ska tänka på om man investerar i guld?
Torbjörn Iwarsson, portföljförvaltare råvaror Skandia Liv
”Guld betraktas skattemässigt som en valuta. Det betyder att förluster inte är avdragsgilla mot vinster på guld eller till exempel aktier inom inkomstslaget kapital. Denna nackdel i beskattningen undviks genom att köpa till exempel en börshandlad fond på guld från ett schablonbeskattat skal, som till exempel en kapitalförsäkring eller ett ISK. Fysiskt guld har en annan beskattning, som i praktiken kan medföra att reavinstskatten blir noll.”
”Fysiskt investeringsguld är också befriat från moms, därför att investeringsguld betraktas som en finansiell tillgång. Skillnaden mellan köp- och säljkurs är dock oftast väsentligt högre för fysiskt guld och det finns en stöld- och överfallsrisk. Vill man bara placera med något eller några års horisont är det förmodligen bättre att investera genom att köpa en börshandlad fond, från ett schablonbeskattat skal.”
Anton Löf, mineralanalytiker RMG Consulting
”När man investerar som svensk bör man tänka på att priset på guld sätts globalt i USD vilket gör att det svenska priset rör sig lite annorlunda. Man måste ta hänsyn till valutakursrörelserna mellan USD och SEK.”
Jörgen Kennemar, råvaruanalytiker Swedbank
”Att investera i guld kan man göra på olika sätt. Antingen köpa guld fysiskt vilket kan ha sina praktiska nackdelar eller så kan man investera i olika råvarufonder där guld ingår, börshandlande fonder, eller så kan man investera i enskilda företag. Detta gör att riskbilden varierar vilket investeringsalternativ som väljs. Risken med att investera i enskilda företag är vanligtvis högre då även operativa risker tillkommer, jämfört med en guldfond där flera bolag ingår. Att investera i utländska fonder eller i utländska enskilda bolag med exponering mot guld innebär också en valutarisk att ta hänsyn till.”
Viken är den största risken för guldpriset på kort respektive lång sikt?
Torbjörn Iwarsson, portföljförvaltare råvaror Skandia Liv
”Den största risken på kort sikt är att investerarflödet in i guld upphör eller vänds i likvidation. Anledningar till detta skulle exempelvis kunna vara att flera viktiga länder väljer att bekämpa lågkonjunkturen på samma sätt som Grekland tvingades till för åtta år sedan, av bland annat EU och IMF, med åtstramningar. Det skulle leda till högre räntor och lägre inflation, vilket skulle klämma till guldet från två håll.”
”En annan anledning till fall i guldpriset skulle vara en snabb uppgång i global tillväxt, där oron för finansiell bräcklighet, geopolitiska konflikter och behovet av monetär stimulans minskar. Faktorerna är desamma på lång sikt som på kort sikt. Sannolikheten för en förändring av finanspolitik och penningpolitik runtom i världen ter sig i alla fall för mig som ganska låg.”
Anton Löf, mineralanalytiker RMG Consulting
”På kort sikt är det den globala finansiella och politiska situationen som inverkar på guldpriset. Går det bättre för ekonomin och den globala oron kan stillas kommer guldpriset sjunka.”
”På lite längre sikt spelar en rad faktorer in, till exempel centralbankers köp, räntenivåer och den globala ekonomins utveckling. En faktor som jag vill lyfta fram är köpkraften i Indien och Kina. Smycken står för ungefär 50 procent av den totala efterfrågan på guld och dessa två länderna står för ungefär 50 procent av den totala efterfrågan på smycken. Länderna har en tradition där guld spelar stor roll både som en social markör och som privat investering. Med stigande köpkraft kommer då en stigande efterfrågan, vilken kommer påverka hela marknaden för guld.”
Jörgen Kennemar, råvaruanalytiker Swedbank
”Största risken på kort sikt är utvecklingen av coronapandemin och om det kommer att behövas ytterligare stimulansåtgärder, inte minst från penningpolitiken, vilket kan sätta avtryck på guldpriset. Även dollarutvecklingen är en annan riskfaktor för guldpriset. Den största risken för guldpriset på lång sikt är högre räntor. En penningpolitik som gradvis kommer att normaliseras när världsekonomin förbättras, samtidigt som underskotten i statsfinanserna är påtagligt högre globalt sett än före coronapandemin, kommer att trycka upp räntorna från dagens exceptionellt låga nivåer. Normalt sjunker guldpriset när räntorna stiger.”