Anton Löf kommenterar guld på all time high i Dagens Industri

Dagens Industri

Förvaltaren: Snart är alla aktier för dyra – kan ge nytt guldrally

Guldpriset noterar rekordnivåer, åtminstone mätt i svenska kronor. Ett ännu större rally kan vänta i råvaran snart, säger Eric Strand, förvaltare på Auag Fonder som fokuserar på guld- och silverbolag.

”Vi närmar oss en punkt där allting blivit för dyrt”, säger han med hänvisning till aktiemarknaden.

GABRIEL MELLQVIST

Publicerad: 17 februari 2020, 15:20

”Vi nådde en rekordnotering runt månadsskiftet”, berättar Anton LöfRMG Consulting, som följer råvaror och gruvnäringen. 

Sedan dess har guld mätt i kronor nya högstanivåer, och på måndagen kostade ett uns guld 15.357 kronor, vilket räcker till ett nytt rekord om priset håller till stängning. 

Guldpriser mäts vanligtvis i dollar, men råvarans styrka i kombination med en svag svensk krona är inte bara anekdotisk. Det kan nämligen gynna svenska spelare, resonerar Anton Löf

”Det är rekordnivå i kronor, men inte i dollar. Det stärker de svenska gruvbolagen, de får väldigt mycket för sitt guld, medan kostnaderna inte torde påverkas.” 

Boliden är den största svenska guldproducenten, men även andra aktörer som Björkdalsgruvan - vars ägare Mandalay är noterad i Toronto, kan gynnas.  

”Det här borde vara bra för dem”, säger Anton Löf

Guldexperten och Auag-förvaltaren Eric Strand gästade Di TV och Ekonomistudion på måndagen. Även om guldpriset inte slår rekord mätt i dollar, noterar han att råvaran gått starkt. 

”Coronaviruset påverkar, även om sådana reaktioner brukar vara kortvariga”, säger Eric Strand till Di TV. 

”I det långa perspektivet är det skuldsättning och mängden pengar i systemet som avgör guldprisets utveckling”, säger förvaltaren. 

Stora statsskulder bäddar för problem, exempelvis om stigande räntor skulle leda till skenande kostnader. Brustna finansiella bubblor skulle också kunna ge raketbränsle till defensiva råvaror. 

”Vi närmar oss en punkt där allting blivit för dyrt”, säger Eric Strand med hänvisning till aktiemarknaden.

Globala aktier har också stått emot den corona-oro som slagit mot både räntemarknaden och råvaror som koppar eller olja. Det beror till stor del på förhoppningar om stimulanser, något som också kommit från kinesiskt håll under natten till måndagen, i form av räntesänkningar.

”Det har blivit legitimt att man påverkar marknaden för att det inte ska göra ont. Men den måste någon gång få sätta ett riktigt pris.”

En annan faktor som skulle kunna driva upp guldpriset snabbt är amerikanska banker, som gjort stora spekulativa satsningar i sjunkande guldpriser. Enligt Eric Strand är en så kallad ”Short Squeeze” där marknadsaktörer på kort tid tvingas byta position, en möjlig faktor som kan driva på priserna uppåt.   

Eric Strand, som ofta beskriver silver som ett slags guld på steroider eftersom priserna svänger extra kraftigt, ser allra störst potential i den råvaran:  

”Silver är mycket intressantare som investering än guld”, säger han till Di TV.