Anton Löf kommenterar batterimetaller i Omni Ekonomi

Elbilsboomen ökar behovet av batterimetaller – marknaden oförutsägbar

Omni Ekonomi

Världen elektrifieras snabbt och elbilarnas popularitet växer exponentiellt. I batteritillverkningen används metallerna kobolt och litium, vars tillgång är kritisk för elbilsproduktionen, enligt experter som Omni Ekonomi har pratat med.

– Världsbanken räknar med att produktionen av batterimetaller måste öka 500 procent fram till 2050 för att möta den växande efterfrågan, säger Jörgen Kennemar, nationalekonom på Swedbank.

Samtidigt varnar experterna att marknaden för dessa metaller är oförutsägbar och svår att ha insyn i, både vad gäller arbetsförhållanden och miljöeffekter.

– Både kobolt och litium är metaller vilka behövs i väldigt liten mängd, enskilda gruvor kan ha stor effekt på den totala världsproduktionen, säger Anton Löf, mineralanalytiker på RMG Consulting.

Hur påverkar tillgången på mineralerna investeringar i dessa?

Anton Löf

Mineralanalytiker på RMG Consulting

”Eftersom det tar ett tag att utveckla nya gruvor eller öka produktionstakten i befintliga gruvor kan man hos metallpriser se kraftiga prisökningar under vissa perioder när efterfrågan är större än utbudet. Detta korrigeras senare med fallande priser när ny kapacitet tas i bruk. Koboltpriset, exempelvis, nådde en topp under 2018 vartefter det har sjunkit tillbaka i och med att nya investeringar och ny kapacitet har påverkat marknaden.”

Karl Lans

Redaktör och aktieanalytiker på Placera

”Just nu är priset både på kobolt och litium pressat. Sedan toppen i mars 2018 har priset på kobolt rasat med över 70 procent. Även priset på litium har rasat kraftigt. Främst har det att göra med ett utbudsöverskott. Bedömningen just nu är att detta överskott för kobolt ska vara borta senast 2023 och att vi då kan få se högre priser igen. När det gäller litium är utsikterna inte lika ljusa.”

Jörgen Kennemar

Nationalekonom på Swedbank

”Den växande efterfrågan på batterimetaller (kobolt och litium) kommer att öka behovet av utbyggd produktionskapacitet. Världsbanken räknar med att produktionen av batterimetaller måste öka med 3 miljarder ton (500 procent) fram till 2050 för att möta den växande efterfrågan. Samtidigt sker en stor del av produktionen i länder med osäkra ekonomiska och politiska förhållanden. I dag sker merparten av produktionen av kobolt i Kongo. För att säkra den framtida tillgången på batterimetaller och produktionen av elbilar kommer behovet av nyinvesteringar att vara stort. Prospektering av batterimetaller kommer att öka.”

Vad talar för och emot att investera i dessa mineraler?

Anton Löf

Mineralanalytiker på RMG Consulting

”Både kobolt och litium är metaller vilka behövs i väldigt liten mängd, enskilda gruvor kan ha stor effekt på den totala världsproduktionen. Däremot är de extremt viktiga i dagens teknik. Men det är en relativt sett ny teknik, batteriers komposition har förändrats och kan komma att förändras med kort varsel. Den snabba teknikutvecklingen gör det därmed svårt att göra bedömningar kring framtida behov av individuella metaller. Däremot så är det klart att den gröna omställningen vi står inför kommer innebära ett allmänt ökat behov av metaller och då inte bara litium och kobolt.”

Karl Lans

Redaktör och aktieanalytiker på Placera

”Det som just nu främst talar emot det är att det just nu finns ett utbudsöverskott, samtidigt är priserna låga så det kan naturligtvis vara intressant av det skälet. Ett specifikt problem med kobolt är att merparten av all världens kobolt bryts i Kongo som kan vara synnerligen svårförutsägbart politiskt.”

Jörgen Kennemar

Nationalekonom på Swedbank

”Den global efterfrågan på el och hybridbilar kommer att öka och utgöra en allt större del av den globala bilparken. Det innebär att metaller som ingår i batteriframställningen kommer att växa kraftigt under överskådlig tid. Samtidigt pågår det en snabb teknisk utveckling för att utveckla effektivare batterier, vilket kan minska användningen av kobolt eller litium. Förutom miljömässiga negativa effekter i samband med utvinningen av mineralerna finns det även undermåliga arbetsförhållanden i många länder. Något man som investerare måste beakta. En annan är bristfällig transparens och att utvinningen sker i ett fåtal länder vilket gör att marknadsrisken men även operativa riskerna är stora.”

Hur investerar man i dessa mineraler?

Anton Löf

Mineralanalytiker på RMG Consulting

”Det finns fonder vilka handlas på diverse börser vikta åt dessa mineral. En investering i dessa fonder ger en exponering mot priset på litium eller kobolt via fondens investeringar. Annars kan man investera direkt i företag vilka bryter eller planerar att starta gruvor vilka ska bryta dessa metaller. I dagsläget finns ingen brytning av varken kobolt eller litium i Sverige men det finns fyndigheter, bland annat kobolt i Bergslagen. Litium finns också i den svenska berggrunden, bolaget Leading Edge Materials driver exempelvis ett projekt norr om Gävle. Vad det gäller andra batterimetaller utvinner exempelvis Boliden nickel i Kevitsa i Finland och Talga Resources har ett grafitprojekt i Vittangi nära Kiruna.”

Karl Lans

Redaktör och aktieanalytiker på Placera

”Det enklaste och säkraste sättet är att köpa aktier i några av världens största gruvkoncerner som Glencore eller brasilianska Vale. Fördelen med detta är att man då också får god riskspridning både vad det gäller olika metaller och politiska risker i olika regioner. Dessutom är stora gruvkoncerner i dag mycket medvetna om etik och moral.”

Jörgen Kennemar

Nationalekonom på Swedbank

”Att investera i batterimetaller som kobolt är förknippat med större risker jämfört med en global aktiefond. Samtidigt är handeln med kobolt outvecklad. Priset på kobolt har uppvisat en stor volatilitet under de senaste åren samtidigt som produktionen domineras av ett fåtal bolag och stater. Enklaste sättet är att investera i gruvföretag. Ett exempel är gruvföretaget Glencore, som svarar för hela 25 procent av globala koboltproduktionen.

Förutom marknadsrisken och valutarisk innebär en investering i ett enskilt gruvbolag en operativ risk. Ett annat alternativ är enskilda råvarufonder. En investering mot råvarufonder innebär dock en mindre exponering mot till exempel kobolt.

Att investera i litium kan ske via en börshandlad fond, eller ETF. Det är en fond som handlas direkt på börsen precis som en vanlig aktie där ETF följer en underliggande tillgång (läs litium), vilket inte är möjligt för kobolt.”

https://omniekonomi.se/elbilsboomen-okar-behovet-av-batterimetaller-marknaden-oforutsagbar/a/RRJl3a