Experternas dom: Så går det för de gröna pionjärerna

Magnus Ericsson interviewed by the Swedish newspaper Norran.

read more here: https://norran.se/bli-prenumerant/artikel/j88k0oyj

"Inne i ett helt avgörande skede". "Var ska de köpa råvaran"? "Konceptet kunde knappt vara bättre". Så låter det när fyra experter tittar i kristallkulan och ger sitt omdöme om de tre gröna industriprojekten Northvolt, H2 Green Steel och LKAB/Hybrit.

SKELLEFTEÅ 27 FEBRUARI 2022 11:00

En av de som vi tillfrågat är Magnus Ericsson, adjungerad professor i mineralekonomi vid Luleå tekniska universitet. Han följer jätteprojekten i norra Sverige noga och ser stora vinster för regionen om allt går i lås.

– Ett spännande grönt teknologikluster håller på att bildas med nya ideer och nytt folk som kompletterar och bygger på de etablerade bolagen och deras projekt och erfarenheter. Detta kommer att sporra alla inblandade till nytänkande och en hälsosam direktkonkurrens. Det kommer att finnas möjligheter till spännande utbyten av personal och ideer, säger han.

Ericsson tror dock att tillståndsprövningen riskerar att bli besvärlig för de två stålprojekten.

– Nya tag behövs både från tillståndsgivande myndigheter och bolag. Det gäller att kunna minimera utsläpp och störningar men samtidigt främja innovationer och nytänkande. Det går inte med stelbenta attityder utan en ny samarbetsanda kommer att krävas för att de nya projekten ska lyckas. 

Projektens storlek, framförallt tagna tillsammans, kan skapa problem på flera nivåer, uppger Magnus Ericsson.

– Brist på samhällsservice, knapp tillgång på arbetskraft och andra resurser, kanske framförallt el, flaskhalsar i transporter och andra kommunikationer. Allt det kan medföra kostnadsökningar och att budgetar och tidsplaner inte kan hållas.

Andra bedömare som tycker till är Anders Hägerstrand, nyhetschef vid Dagens Industri, Anna Pettersson, regional utvecklingsdirektör vid Region Västerbotten och Jesper Gyberg Ek, klimatansvarig vid Svenskt näringsliv. 

Så här säger de:

Northvolt ett, batterifabrik i Skellefteå:

Magnus Ericsson: "Superspännande projekt där man jobbat på ett annorlunda sätt, utgått från att "det här ska vi fixa" och hittills har det gått väldigt bra. Har en styrka i att det finns en klart definierad efterfrågan på batterier. De frågetecken jag ser är var Northvolt ska hitta sina råvaror och vilka avtal man kan sluta. När det gäller kobolt så finns inte så många leverantörer. Kongo är helt klart den största producenten".

Anders Hägerstrand: "För trovärdigheten och självförtroendet i projektet är man nu inne i ett helt avgörande skede. Northvolt måste bevisa att man kan få upp produktionen i industriell skala och få lönsamhet i tillverkningen. Det är en lång väg att vandra. På pappret har man gjort allt rätt hittills, och tidsplanen har hållit. Men det är fortfarande nu det avgörs".

Anna Pettersson: "Affärsidén och konceptet kunde nästan inte vara bättre. Det blir Europa första "gigafactory" och intresset från marknaden visar att tajmingen är perfekt. Northvolt har redan tagit in mycket stora ordrar för lång tid framöver. Företaget har starka partners, och det cirkulära perspektivet från början till slut, där man tar tillvara på uttjänta batterier och restprodukter, stärker affärsidén ytterligare. Det kan bli ett riktmärke för hur kommande industriella satsningar ska genomföras".

Jesper Gyberg Ek: "Bidrar med en produkt som är extremt viktig för elektrifieringen. Något tvivel om att det finns en efterfrågan på deras produkter finns inte, sedan beror det givetvis på vilka volymer det handlar om. Men Northvolt ligger längst fram i utvecklingen bland projekten i norra Sverige och efterfrågan på batterier kommer bara öka".

H2 Green Steel, produktion av fossilfritt stål i Boden:

Magnus Ericsson: "Samma tänk och samma människor som i Northvolt, bara att man omsätter sina idéer på ett nytt fält. Det stärker projektet. Jag hoppas man lyckas, för det behövs friskt blod i norra Sverige. Att det finns risker är helt klart. Hur mycket mer är bilbranschen beredd att betala för det gröna stålet? Var ska man köpa den högkvalitativa järnmalm som behövs? Jag är osäker på om LKAB vill leverera till en konkurrent. Det kan bli Kallak, om det blir klartecken för en gruva. Eller Kaunis Iron, men de kan troligen bara leverera mindre volymer. Jag tror en lösning inledningsvis kan vara att de tar in skrot i ljusbågsugnen. Det blir inga nya utsläpp av det. Och så är det tillståndsprövningen och det snäva tidsschemat. Bra att man är optimistiska men samtidigt finns en risk för förseningar. Det är trots allt skillnad på ett stålverk och den snabba miljöprövning som gjorts av Northvolts batterifabrik. Oklart vad en försening skulle innebära för projektet".

Anders Hägerstrand: "Självklart finns en stor efterfrågan på fossilfritt stål och företagets tanke om att bygga upp en ny industri från noll utan några gamla ok att släpa på är mycket intressant. Men det finns samtidigt stora risker. Kan de hitta rätt kompetens för att bygga upp industrin? Kan de hitta en finansiering som även tål sämre tider? Det är en sak att åtnjuta intresse utifrån och plocka in ordrar, en helt annan sak att över tid leva upp till beställarnas höga krav och ha en lönsamhet. Av de tre stora projekten i norr är det här det som är mest osäkert om det förverkligas".

Anna Pettersson: "Siktar på att snabbt komma ut på marknaden. Affärsidén ligger nära Hybrits, och om man lyckas med tidsschemat kan man ta andelar affärsmässigt. Det är ju delvis samma aktörer som i Northvolt, så man är tränade i att vara snabbfotade. Men det är mycket som ska sätta sig och kritiska bitar är elnätet och elkapaciteten, där det i dag är alltför långa ledtider för nya ledningar".

Jesper Gyberg Ek: "För både H2GS och Hybrit gäller att potentialen för deras produkt är enorm. Jag tror inte det blir några problem med efterfrågan på grönt stål. Sedan finns generellt vid sådana här projekt orosmoln när det gäller elförsörjning och tillståndsprocess. Det är viktigt att det löser sig. Att H2GS har ett högt tempo i tidsschemat tror jag är en förutsättning för att projektet ska lyckas. Det finns ett starkt lokalt stöd för företaget i Boden, och det stärker planerna. Det är viktigt att kommun och andra myndigheter har en positiv inställning".

LKAB/Hybrit, produktion av fossilfritt järn och stål i Gällivare och Kiruna:

Magnus Ericsson: "Samma frågetecken här som för H2GS, hur mycket mer är bilbranschen beredd att betala för grönt stål? Bortsett från det ser det starkt ut. Man har en enorm bas att luta sig emot i form av LKAB, SSAB och Vattenfall, och några problem att få fram högkvalitativ järnmalm blir det ju inte. Tidsplanen är inte lika offensiv som H2GS, utan man jobbar mer konventionellt. Det är nog både en styrka och en svaghet".

Anders Hägerstrand: "Den stora prövningen för LKAB och Hybrit kommer i nästa stora lågkonjunktur. Man ska komma ihåg att nu pekar allting åt rätt håll. Statsfinanserna är goda och stålindustrin kokar, det är klackarna i taket. Men det finns en betydande risk gällande uthålligheten när det börjar gå sämre. Hur stabil är staten i sin stöttning när den inte får sina utdelningar i samma omfattning? Och hur ser LKAB:s styre ut om några år? Just nu har man en stark ordförande i Göran Persson, som har god hand med ägaren. Men vem blir näste ordförande och vem blir näste vd efter Jan Moström? Det är människorna som gör det, och LKAB:s framgångar är till stor del firma Persson/Moströms förtjänst".

Anna Pettersson: "Otroligt stark affärsidé som om man lyckas kommer att göra stora avtryck, inte bara i Sverige utan även globalt. Förtroendet är också stort. Projektet leds av etablerade partners som har stor kunnighet och trovärdighet. Precis som för H2 Green Steel är det elförsörjningen som är ett riskmoment. Att man ska genomföra projektet i pågående produktion och konvertera verksamheten kan ge både möjligheter och utmaningar".

Jesper Gyberg Ek: "Hybrit var först ur startgropen med den teknik som kommer att bidra stort i klimatomställningen globalt. Marknaden blir inget problem. Men det är ju kolossala elmängder som ska fram i LKAB:s järnsvamptillverkning och det är viktigt med ett fortsatt fokus på att få fram fossilfri el. Det ställer krav på politikerna att leverera".

 

Jonny Vikström NSD/NK

Anton & Olof publish Iron ore outlook 2021 in Engineering & Mining Journal

Iron ore outlook 2021 - Seaborne iron ore market softens

a healthy project pipeline will, however, help offset depleting resources and balance the market

Despite the COVID-19 pandemic, world crude steel production in 2020 grew to 1.878 billion metric tons (mt), according to the World Steel Association (WSA), a new global all-time high. This is the fifth consecutive year of growth.

Global output of iron ore decreased by 1.9% to 2.343 billion mt in 2020 (see Figure 1 and Table 2). Australia is the most important producing country, mining 39% of all iron ore globally. Brazil, the second most important country, accounts for 17%, and China, the third largest producer, for 12%. Together, the three leading countries account for 67% of total production.

Access the article here:

https://www.e-mj.com/flipbooks/december-2021/

Experter ser köplägen när råvaror faller: ”Naturlig rekyl” - Anton Löf intervjuad av Omni Ekonomi

Förnyad virusoro har initialt fått årets vinnare oljan att rasa medan guldet stiger i pris. Börjar vi se ett trendskifte i råvarupriserna?

”Jag skulle inte kalla det trendskifte, vad vi ser är en reaktion på den globala miljön. Investerare kommer ihåg att oljan kan falla brant, även mot minus, om pandemin stänger länder igen. Mot bakgrund av detta är det inte konstigt att investerare ser över sina portföljer för att maximera vinst i förhållande till risk.”

Läs hela intervjun här:

https://omniekonomi.se/experter-ser-koplagen-nar-ravaror-faller-naturlig-rekyl/a/rEVyw0

Nordiska prospekteringspriset 2021 till Amanda Scott

Geologen och entreprenören Amanda Scott Malå har tilldelats Nordiska Prospekteringspriset (Nordic Exploration Award). Hon är den tionde mottagaren av priset, som delas ut för betydelsefulla insatser för eller framgångar i nordisk prospektering. Syftet är också att stärka allmänhetens intresse för prospektering och öka förståelsen för dess betydelse i samhället.  

Amanda tilldelas priset med motiveringen:

Hon har

  • Framgångsrikt etablerat en internationell geologisk konsultverksamhet med bas i Malå i Västerbotten.

  • Med kraft och uthållighet hävdat nödvändigheten av svensk prospektering för landets hållbara utveckling och i dessa strävanden utnyttjat sina erfarenheter från Australien och med ett vinnande sätt anpassat dem till situationen i Sverige.

  • Fungerat som en viktig länk till internationella investerare genom att visa på de goda möjligheterna att hitta betydande nya fyndigheter i Sverige. 

Amanda Scott kom till Sverige första gången 2010 utsänd av det australiensiska juniorbolaget Hannans Ltd. Hon är fortfarande verksam i Hannans och är numera styrelseledamot i bolaget som är börsnoterat i Perth Western Australia. 2016 grundade hon sitt eget konsultföretag som har en långrad svenska och internationella uppdragsgivare. Hon har skaffat sig erfarenheter av att leta efter metaller och mineral viktiga för omställningen till en fossilfri värld som grafit, litium, kobolt, vanadin och nickel men hennes uppdrag har också omfattat guld och koppar. Arbetet har tagit henne till både Norge och Finland. Före det att Amanda kom till Sverige var hon verksam i sex år i Australien där hon huvudsakligen prospekterade efter guld. Amanda är född i Nya Zealand där hon också tog sin universitetsexamen i geologi 2003.

Parallellt med sina uppdrag har Amanda hunnit med att skaffa två barn och bosätta sig i Malå.

Det Nordiska prospekteringspriset delades ut första gången 2006. Pristagaren utses av en kommitte med en medlem vardera från Finland, Sverige, Norge och Grönland/Danmark. Det instiftades av Magnus Ericsson numera aktiv i RMG Consulting. 

 

För ytterligare information var vänlig kontakta Magnus Ericsson 070/558 0065.

Malmtåg från LKAB spårade ur – nu byts rälsen, Magnus Ericsson kommenterar olyckan

Ett malmtåg från LKAB spårade ur strax norr om Gällivare på söndagsmorgonen. All person- och godstrafik påverkas mellan Luleå och Narvik, troligtvis i minst en vecka. ”Det är otroligt olyckligt”, säger norska transportkoncernen Vys trafikchef Roger Norman.

Men problemet lär inte påverka gruvbolaget i någon större omfattning, säger Magnus Eriksson som är adjungerad professor i gruvnäring vid Luleå tekniska universitet.

– Det är klart att det är en stor grej och att det blir bökigt. Men i övrigt är det marginellt.

läs mer här: https://www.nyteknik.se/fordon/malmtag-fran-lkab-sparade-ur-nu-byts-ralsen-7024010

China’s Stake in Africa’s Mines

The Wire China writes about RMG Consulting’s report on Chinese ownership in China and interviews Magnus Ericsson.

China puts its money where the bauxite, copper and cobalt is.

The Wire June 27, 2021 by Hannah Reale

China has struck gold in Africa — particularly in the eastern nation Eritrea, where Chinese companies control two mines. Those are just a couple among the many assets Chinese interests now directly own across the vast continent to source commodities such as copper, cobalt and bauxite.

read the article here

Iron ore market report 2019-2020

RMG Consulting publishes iron ore market paper in Russian Mining Industry

Preliminary figures of global iron ore and steel production in 2020 show a slight decline. The article reviews iron ore production by global companies (Vale, Rio Tinto, BHP, FMG, Anglo American, etc.) in 2019 and 2020, as well as production figures by the leading steel producing countries (China, India, Japan, Russia, USA, South Korea) in 2020. Iron ore imports and exports are also analyzed. It is noted that the global iron ore exports had increased by around 43% over the previous decade, however, they went down by 1.7% in 2019, and this decline in exports continued in 2020. Australia is the largest iron ore exporter with a market share of 55%; this share increased by one percentage point in 2020 compared to the previous year. Green-field projects by global producing companies are presented in Brazil, Australia and other countries. A conclusion is made that despite a 3.5% decline in the global economy forecast by the International Monetary Fund in 2020, it is possible to acknowledge that the iron ore market is well balanced. However, if steel demand and steel production volumes increase unexpectedly and some of the planned new mines are not commissioned, the surplus can quite promptly turn into a deficit. In the long term, the plans to produce steel without using fossil fuels, without coke and therefore without CO2 emissions, could revolutionize the iron ore market and increase the demand for products with a high iron content.Источник: https://mining-media.ru/en/articles/original-paper/16396-iron-ore-market-report-2019-2020

Read more here: https://mining-media.ru/en/articles/original-paper/16396-iron-ore-market-report-2019-2020

Resource rents in the diamond industry

RMG Consulting publish paper together with UNU-WIDER in Helsinki on the resource rents in the diamond industry.

The focus of the study is rent in the diamond industry. Based on extensive datasets and a discussion of all relevant costs, we present resource rent statistics from the diamond industry in key producer countries in emerging economies such as Angola, Botswana, Democratic Republic of the Congo, Lesotho, Namibia, Sierra Leone, and South Africa, as well as the Russian Federation. Resource rents give an indication of the available space for taxation. To use this potential tax space effectively in the long term without changing the investment behaviour of the mining companies and the long-term viability of the industry, all costs, such as environmental and financial costs, must be included. The study attempts to expand on earlier work by the World Bank to calculate mineral rents for mining industries other than the diamond industry. Rent calculated as precisely as possible is an important basis for wealth calculations and for mineral policy development. 

for more information:

https://www.wider.unu.edu/publication/resource-rents-diamond-industry-2014%E2%80%9319

Aktiehaussen på nätforum och silverpriset

Anton Löf intervjuad på Omni ekonomi den 1 februari 2021.

Fondförvaltare: Silver har vad de letar efter – vi kan komma att få se en långsiktig uppgång

Silverpriset rusar under måndagen och flera internationella medier kopplar uppgången till den senaste tidens haussande av aktier på olika nätforum. Silver uppfyller de kriterier som nätforumet Wall Street bets kollar på då det är ”en hög andel korta positioner i tillgången”, säger fondförvaltaren Eric Strand till Omni Ekonomi.

Han tror att den senaste tidens rusning i ädelmetallen ”kan vara startskottet till att vi får en långsiktig uppgång mot det korrekta priset”.

Det är knappast några småsparare i olika forum som får priset på silver att rusa, menar Skandia Livs portföljförvaltare Torbjörn Iwarson.

– Det är mycket större aktörer som får priset att stiga. Den globala silver- och guldmarknaden är inte en illikvid liten bortglömd aktie som Gamestop, säger Iwarson.

Han menar också att hedgefonder har en större position i silver än vad de brukar ha. Detsamma gäller för pensionsfonder, enligt Skandia-förvaltaren.

– Silverprisets uppgång är inte en story om att Reddit-gänget köpt en översåld tillgång, som i Gamestop-fallet. Oavsett vad som sagts om vissa stora banker och manipulerade priser… Detta är inte sanningen, den här gången, säger han.

Det är inte särskilt troligt att silverrallyt leder till att några andra råvaror nu ska lyfta, påpekar Anton Löf, mineralanalytiker RMG Consulting.

Förvaltaren Anna Svahn tror att dollarpriset kan röra sig mot 50 dollar på sikt. Det kan jämföras med de knappa 29,60 som de handlas i vid 14-tiden. Men hon skulle inte ”rekommendera någon att köpa silver just idag bara med Reddit-hajpen i åtanke”.

Läs hela nyheten här

RMG Consulting Publishes Technical Note on Locus of Mining

Mining and metals – a power base for all nations

RMG Consulting (2021) Technical note 2021:1

This review of long-term metal production trends is an updated and expanded summary of Magnus Ericsson's chapter in Mineral processing and extractive metallurgy – 100 years of innovation, Corby Andersson, Richard Dunne and John Uhrie editors, Society for Mining, Metallurgy & Exploration (SME) Colorado 2014.

The paper discusses the locus of mining and its past, present and future. Over the past one hundred and fifty years a succession of countries has built their strength on mining and metals. Europe dominated global metals production in the mid-19th century. During the second half of the 19th century the USA gradually expanded its production of steel, copper and other metals and became the leading metal producing country. More recently a host of countries take part in the global production of minerals and metals. Australia, Canada, Chile, Brazil, Peru, DRC, South Africa and Zambia as well as China has increased their production and importance as mining countries.

see technical notes