Aktiehaussen på nätforum och silverpriset

Anton Löf intervjuad på Omni ekonomi den 1 februari 2021.

Fondförvaltare: Silver har vad de letar efter – vi kan komma att få se en långsiktig uppgång

Silverpriset rusar under måndagen och flera internationella medier kopplar uppgången till den senaste tidens haussande av aktier på olika nätforum. Silver uppfyller de kriterier som nätforumet Wall Street bets kollar på då det är ”en hög andel korta positioner i tillgången”, säger fondförvaltaren Eric Strand till Omni Ekonomi.

Han tror att den senaste tidens rusning i ädelmetallen ”kan vara startskottet till att vi får en långsiktig uppgång mot det korrekta priset”.

Det är knappast några småsparare i olika forum som får priset på silver att rusa, menar Skandia Livs portföljförvaltare Torbjörn Iwarson.

– Det är mycket större aktörer som får priset att stiga. Den globala silver- och guldmarknaden är inte en illikvid liten bortglömd aktie som Gamestop, säger Iwarson.

Han menar också att hedgefonder har en större position i silver än vad de brukar ha. Detsamma gäller för pensionsfonder, enligt Skandia-förvaltaren.

– Silverprisets uppgång är inte en story om att Reddit-gänget köpt en översåld tillgång, som i Gamestop-fallet. Oavsett vad som sagts om vissa stora banker och manipulerade priser… Detta är inte sanningen, den här gången, säger han.

Det är inte särskilt troligt att silverrallyt leder till att några andra råvaror nu ska lyfta, påpekar Anton Löf, mineralanalytiker RMG Consulting.

Förvaltaren Anna Svahn tror att dollarpriset kan röra sig mot 50 dollar på sikt. Det kan jämföras med de knappa 29,60 som de handlas i vid 14-tiden. Men hon skulle inte ”rekommendera någon att köpa silver just idag bara med Reddit-hajpen i åtanke”.

Läs hela nyheten här