Nordiska prospekteringspriset 2021 till Amanda Scott

Geologen och entreprenören Amanda Scott Malå har tilldelats Nordiska Prospekteringspriset (Nordic Exploration Award). Hon är den tionde mottagaren av priset, som delas ut för betydelsefulla insatser för eller framgångar i nordisk prospektering. Syftet är också att stärka allmänhetens intresse för prospektering och öka förståelsen för dess betydelse i samhället.  

Amanda tilldelas priset med motiveringen:

Hon har

  • Framgångsrikt etablerat en internationell geologisk konsultverksamhet med bas i Malå i Västerbotten.

  • Med kraft och uthållighet hävdat nödvändigheten av svensk prospektering för landets hållbara utveckling och i dessa strävanden utnyttjat sina erfarenheter från Australien och med ett vinnande sätt anpassat dem till situationen i Sverige.

  • Fungerat som en viktig länk till internationella investerare genom att visa på de goda möjligheterna att hitta betydande nya fyndigheter i Sverige. 

Amanda Scott kom till Sverige första gången 2010 utsänd av det australiensiska juniorbolaget Hannans Ltd. Hon är fortfarande verksam i Hannans och är numera styrelseledamot i bolaget som är börsnoterat i Perth Western Australia. 2016 grundade hon sitt eget konsultföretag som har en långrad svenska och internationella uppdragsgivare. Hon har skaffat sig erfarenheter av att leta efter metaller och mineral viktiga för omställningen till en fossilfri värld som grafit, litium, kobolt, vanadin och nickel men hennes uppdrag har också omfattat guld och koppar. Arbetet har tagit henne till både Norge och Finland. Före det att Amanda kom till Sverige var hon verksam i sex år i Australien där hon huvudsakligen prospekterade efter guld. Amanda är född i Nya Zealand där hon också tog sin universitetsexamen i geologi 2003.

Parallellt med sina uppdrag har Amanda hunnit med att skaffa två barn och bosätta sig i Malå.

Det Nordiska prospekteringspriset delades ut första gången 2006. Pristagaren utses av en kommitte med en medlem vardera från Finland, Sverige, Norge och Grönland/Danmark. Det instiftades av Magnus Ericsson numera aktiv i RMG Consulting. 

 

För ytterligare information var vänlig kontakta Magnus Ericsson 070/558 0065.