Experternas dom: Så går det för de gröna pionjärerna

Magnus Ericsson interviewed by the Swedish newspaper Norran.

read more here: https://norran.se/bli-prenumerant/artikel/j88k0oyj

"Inne i ett helt avgörande skede". "Var ska de köpa råvaran"? "Konceptet kunde knappt vara bättre". Så låter det när fyra experter tittar i kristallkulan och ger sitt omdöme om de tre gröna industriprojekten Northvolt, H2 Green Steel och LKAB/Hybrit.

SKELLEFTEÅ 27 FEBRUARI 2022 11:00

En av de som vi tillfrågat är Magnus Ericsson, adjungerad professor i mineralekonomi vid Luleå tekniska universitet. Han följer jätteprojekten i norra Sverige noga och ser stora vinster för regionen om allt går i lås.

– Ett spännande grönt teknologikluster håller på att bildas med nya ideer och nytt folk som kompletterar och bygger på de etablerade bolagen och deras projekt och erfarenheter. Detta kommer att sporra alla inblandade till nytänkande och en hälsosam direktkonkurrens. Det kommer att finnas möjligheter till spännande utbyten av personal och ideer, säger han.

Ericsson tror dock att tillståndsprövningen riskerar att bli besvärlig för de två stålprojekten.

– Nya tag behövs både från tillståndsgivande myndigheter och bolag. Det gäller att kunna minimera utsläpp och störningar men samtidigt främja innovationer och nytänkande. Det går inte med stelbenta attityder utan en ny samarbetsanda kommer att krävas för att de nya projekten ska lyckas. 

Projektens storlek, framförallt tagna tillsammans, kan skapa problem på flera nivåer, uppger Magnus Ericsson.

– Brist på samhällsservice, knapp tillgång på arbetskraft och andra resurser, kanske framförallt el, flaskhalsar i transporter och andra kommunikationer. Allt det kan medföra kostnadsökningar och att budgetar och tidsplaner inte kan hållas.

Andra bedömare som tycker till är Anders Hägerstrand, nyhetschef vid Dagens Industri, Anna Pettersson, regional utvecklingsdirektör vid Region Västerbotten och Jesper Gyberg Ek, klimatansvarig vid Svenskt näringsliv. 

Så här säger de:

Northvolt ett, batterifabrik i Skellefteå:

Magnus Ericsson: "Superspännande projekt där man jobbat på ett annorlunda sätt, utgått från att "det här ska vi fixa" och hittills har det gått väldigt bra. Har en styrka i att det finns en klart definierad efterfrågan på batterier. De frågetecken jag ser är var Northvolt ska hitta sina råvaror och vilka avtal man kan sluta. När det gäller kobolt så finns inte så många leverantörer. Kongo är helt klart den största producenten".

Anders Hägerstrand: "För trovärdigheten och självförtroendet i projektet är man nu inne i ett helt avgörande skede. Northvolt måste bevisa att man kan få upp produktionen i industriell skala och få lönsamhet i tillverkningen. Det är en lång väg att vandra. På pappret har man gjort allt rätt hittills, och tidsplanen har hållit. Men det är fortfarande nu det avgörs".

Anna Pettersson: "Affärsidén och konceptet kunde nästan inte vara bättre. Det blir Europa första "gigafactory" och intresset från marknaden visar att tajmingen är perfekt. Northvolt har redan tagit in mycket stora ordrar för lång tid framöver. Företaget har starka partners, och det cirkulära perspektivet från början till slut, där man tar tillvara på uttjänta batterier och restprodukter, stärker affärsidén ytterligare. Det kan bli ett riktmärke för hur kommande industriella satsningar ska genomföras".

Jesper Gyberg Ek: "Bidrar med en produkt som är extremt viktig för elektrifieringen. Något tvivel om att det finns en efterfrågan på deras produkter finns inte, sedan beror det givetvis på vilka volymer det handlar om. Men Northvolt ligger längst fram i utvecklingen bland projekten i norra Sverige och efterfrågan på batterier kommer bara öka".

H2 Green Steel, produktion av fossilfritt stål i Boden:

Magnus Ericsson: "Samma tänk och samma människor som i Northvolt, bara att man omsätter sina idéer på ett nytt fält. Det stärker projektet. Jag hoppas man lyckas, för det behövs friskt blod i norra Sverige. Att det finns risker är helt klart. Hur mycket mer är bilbranschen beredd att betala för det gröna stålet? Var ska man köpa den högkvalitativa järnmalm som behövs? Jag är osäker på om LKAB vill leverera till en konkurrent. Det kan bli Kallak, om det blir klartecken för en gruva. Eller Kaunis Iron, men de kan troligen bara leverera mindre volymer. Jag tror en lösning inledningsvis kan vara att de tar in skrot i ljusbågsugnen. Det blir inga nya utsläpp av det. Och så är det tillståndsprövningen och det snäva tidsschemat. Bra att man är optimistiska men samtidigt finns en risk för förseningar. Det är trots allt skillnad på ett stålverk och den snabba miljöprövning som gjorts av Northvolts batterifabrik. Oklart vad en försening skulle innebära för projektet".

Anders Hägerstrand: "Självklart finns en stor efterfrågan på fossilfritt stål och företagets tanke om att bygga upp en ny industri från noll utan några gamla ok att släpa på är mycket intressant. Men det finns samtidigt stora risker. Kan de hitta rätt kompetens för att bygga upp industrin? Kan de hitta en finansiering som även tål sämre tider? Det är en sak att åtnjuta intresse utifrån och plocka in ordrar, en helt annan sak att över tid leva upp till beställarnas höga krav och ha en lönsamhet. Av de tre stora projekten i norr är det här det som är mest osäkert om det förverkligas".

Anna Pettersson: "Siktar på att snabbt komma ut på marknaden. Affärsidén ligger nära Hybrits, och om man lyckas med tidsschemat kan man ta andelar affärsmässigt. Det är ju delvis samma aktörer som i Northvolt, så man är tränade i att vara snabbfotade. Men det är mycket som ska sätta sig och kritiska bitar är elnätet och elkapaciteten, där det i dag är alltför långa ledtider för nya ledningar".

Jesper Gyberg Ek: "För både H2GS och Hybrit gäller att potentialen för deras produkt är enorm. Jag tror inte det blir några problem med efterfrågan på grönt stål. Sedan finns generellt vid sådana här projekt orosmoln när det gäller elförsörjning och tillståndsprocess. Det är viktigt att det löser sig. Att H2GS har ett högt tempo i tidsschemat tror jag är en förutsättning för att projektet ska lyckas. Det finns ett starkt lokalt stöd för företaget i Boden, och det stärker planerna. Det är viktigt att kommun och andra myndigheter har en positiv inställning".

LKAB/Hybrit, produktion av fossilfritt järn och stål i Gällivare och Kiruna:

Magnus Ericsson: "Samma frågetecken här som för H2GS, hur mycket mer är bilbranschen beredd att betala för grönt stål? Bortsett från det ser det starkt ut. Man har en enorm bas att luta sig emot i form av LKAB, SSAB och Vattenfall, och några problem att få fram högkvalitativ järnmalm blir det ju inte. Tidsplanen är inte lika offensiv som H2GS, utan man jobbar mer konventionellt. Det är nog både en styrka och en svaghet".

Anders Hägerstrand: "Den stora prövningen för LKAB och Hybrit kommer i nästa stora lågkonjunktur. Man ska komma ihåg att nu pekar allting åt rätt håll. Statsfinanserna är goda och stålindustrin kokar, det är klackarna i taket. Men det finns en betydande risk gällande uthålligheten när det börjar gå sämre. Hur stabil är staten i sin stöttning när den inte får sina utdelningar i samma omfattning? Och hur ser LKAB:s styre ut om några år? Just nu har man en stark ordförande i Göran Persson, som har god hand med ägaren. Men vem blir näste ordförande och vem blir näste vd efter Jan Moström? Det är människorna som gör det, och LKAB:s framgångar är till stor del firma Persson/Moströms förtjänst".

Anna Pettersson: "Otroligt stark affärsidé som om man lyckas kommer att göra stora avtryck, inte bara i Sverige utan även globalt. Förtroendet är också stort. Projektet leds av etablerade partners som har stor kunnighet och trovärdighet. Precis som för H2 Green Steel är det elförsörjningen som är ett riskmoment. Att man ska genomföra projektet i pågående produktion och konvertera verksamheten kan ge både möjligheter och utmaningar".

Jesper Gyberg Ek: "Hybrit var först ur startgropen med den teknik som kommer att bidra stort i klimatomställningen globalt. Marknaden blir inget problem. Men det är ju kolossala elmängder som ska fram i LKAB:s järnsvamptillverkning och det är viktigt med ett fortsatt fokus på att få fram fossilfri el. Det ställer krav på politikerna att leverera".

 

Jonny Vikström NSD/NK