"Omställningen kräver mer gruvor i världen."

Magnus Ericsson comments on the future need of minerals and metals and Sweden as a mining nation in Dagens Nyheter.

Read more here: https://www.dn.se/ekonomi/industrin-har-kidnappat-orden-gron-omstallning/

”Industrin har kidnappat orden grön omställning”

Elbilar, solceller och vindkraftverk ska lösa klimatkrisen. Men omställningen kräver enorma mängder mineraler. Mineraler som finns i svensk berggrund.

Staten och branschen är överens. Befintliga gruvor måste växa och nya startas. Men miljörörelsen och samebyarna tror inte på nyindustrialiseringen av norra Sverige.

– Det vore ärligare om staten sa att de inte bryr sig om rennäringen längre, säger Niila Inga, ordförande i Laevas sameby i Norrbotten.

Världen törstar efter mineraler och metaller som finns i den svenska berggrunden. I Norr- och Västerbotten vill gruvföretag bryta mineraler som nickel, kobolt, grafit och koppar som behövs till bland annat batterier och vindkraft. Också mer järnmalm kommer behövas när världen ska ställa om och nya fossilsnåla produkter ska tillverkas. I Europa finns en del mineraltillgångar på Balkan och i Ukraina. Men det är främst Finland och Sverige som sitter på de stora tillgångarna. Sverige beskrivs ofta som Europas kornbod för mineraler.

Industrin räknar med att satsningarna på nya fabriksanläggningar och gruvor i norr kommer ge 20 000 nya arbetstillfällen de kommande 15 åren.

– Omställningen kräver mer gruvor i världen. Det stora behovet kräver globala lösningar, säger Magnus Ericsson, mineralekonom och adjungerad professor på Luleå tekniska universitet.

Läs hela artikeln här.