Gruvindustrin: Kriget visar att vi måste producera mer metaller själva - Magnus intervjuad av DN

EU får en stor del av sina viktiga metaller från Ryssland, men det finns alternativ om den vägen stängs, enligt en ny rapport av råvaruexperten Magnus Ericsson.

Den svenska gruvbranschen hoppas att invasionen i Ukraina ska öka trycket på att vi ska bryta mycket mer av de kritiska metallerna i Sverige.

Hans StrandbergText

Europa konsumerar 25 procent av världens metaller, men producerar bara 3 procent, enligt Svemin, branschorganisationen för svensk gruvindustri. Man hävdar att kriget i Ukraina skapat en ny spelplan, eftersom Ryssland står för en så stor del av till exempel de metaller som behövs för en grön omställning.

Svemin har bett Magnus Ericsson, konsult på RMG consulting och adjungerad professor vid Luleå Tekniska Universitet att skriva en rapport i frågan. Den presenterades på ett seminarium på onsdagen:

– Ryssland är världens fjärde största gruvland och har stor export till EU. Men vårt beroende av deras gas är betydligt större och det finns alternativ för de flesta metaller. Ta till exempel nickel, som EU till 40 procent tar från Ryssland - men den produceras också i Indonesien, Kina, Kanada och Australien, sade Ericsson.

Han påpekade att EU:s sanktioner ännu inte gäller Rysslands metallexport, men att de drabbar till exempel svenska Epiroc och Sandvik, som båda har pausat sina leveranser av gruvutrustning.

– Ryssland har relativt sett fler underjordiska gruvor, det är en viktig marknad för deras produkter.

Svemin har länge hävdat att Sverige kan öka sin gruvdrift betydligt men att det kräver det man kallar säkrare och enklare tillståndsprocesser. Man tror att kriget i Ukraina kan öka det politiska trycket för att få till en förändring.

– Jag tror att detta driver på ökad gruvdrift i Europa, oavsett återvinning kommer vi under lång tid behöva primära råvaror. EU har börjat vakna upp, vi börjar förstå att det vore bra att minska beroende av de stora gruvländerna Kina och Ryssland, sade Svemins vd Maria Sunér på seminariet.

Läs mer här: https://www.dn.se/ekonomi/gruvindustrin-kriget-visar-att-vi-maste-producera-mer-metaller-sjalva/