Radio interview with Anton Löf.
Stålindustrin dras med problem med stor överkapacitet, som dessutom ökat senaste året. Många bedömare menar att stålverk behöver läggas ned - frågan är bara vilka.
– På kort och medellång sikt så är det ett problem med den överkapacitet vi ser idag, och den har ökat ganska kraftigt den senaste tiden. Men det är klart, ingen vill vara den som stänger ned först, säger Anton Löf, chefsanalytiker på SNL Metals and Mining.
Stålindustrin lider fortfarande av sviterna efter finanskrisen och kapacitetsutnyttjandet i stålverken världen över har sjunkit med 7 procentenheter de senaste 1.5 åren, till drygt 68 procent.
Många bedömare menar att stålverk behöver läggas ned - frågan är bara vilka.
I Sverige har det kommit många besked om neddragningar inom stålindustrin senaste åren. Nu i september blev det klart att SSAB skär ned i Borlänge och att 220 personer förlorar jobbet när verksamheten samordnas med en produktionsort i Finland.
Men annars tror SSAB på Sverige, säger VD Martin Lindqvist:
– I övrigt så investerar vi ju i Sverige, vi har gjort en stor masugnsomställning i Luleå i år, för att kunna producera i minst 15 år till, och det är den mest koldioxideffektiva i världen, säger han.
Kina har varit draglok för stålindustrin de senaste åren, men där är framtiden nu mer osäker.
Dels på grund av konjunkturen, men också eftersom landet vill ställa om ekonomin, från investeringsdriven till konsumtionsdriven.
Då behövs det mindre stål. Å andra sidan kanske det stål som behövs är mer förädlat, vilket skulle kunna gynna svenska och europeiska företag.
Men Anton Löf är tveksam till det.
– Det är nog tyvärr att dra det för långt. Även om man har ett övertag just nu, så finns det nog en stor risk att kineserna kommer att bygga upp den kapacitet de behöver på det här stålet också, säger han.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6259084